Kloofmachine

Een kloofmachine wordt ook wel houtklover en houtkloofmachine genoemd. Met deze machines wordt het verwerken van haardhout een makkie en zit je zonder rugpijn lekker bij een knisperend vuurtje. 

Modellen kloofmachines

Naast de vele benamingen bestaan er ook verschillende modellen kloofmachines. Zo zijn er staande (verticale), liggende (horizontale) en handmatige houtklovers. Binnen deze modellen bestaan elekrische (230 & 400 volt), benzine en mechanische (aftakas) uitvoeringen. Ieder model is weer geschikt voor bepaald gebruik. Om u wegwijs te maken in het ruime aanbod, proberen we onderstaand optimaal te informeren en adviseren, bij het maken van de juiste keuze. Wilt u toch graag persoonlijk advies? Neem dan contact op. We helpen u graag!

Liggend / horizontaal

Een liggende houtkloofmachine wordt ook wel een horizontale houtkloofmachine genoemd. De meest aangeboden liggende klovers zijn veelal geschikt voor het lichtere kloofwerk. De kracht van een kloofmachine wordt bepaald door de "drukkracht", die gemeten wordt in tonnage. De gangbare liggende modellen hebben een drukkracht van 4 t/m 7 ton. Deze drukkracht is geschikt voor het kloven van houtstammen met een maximale diameter van 25-35 cm en een maximale lengte van 37 of 52 cm. Horizontale kloofmachines worden veelal op een werktafel gezet, om zo prettig te kunnen houtkloven. Kortom: klooft u een paar m3 (kuub) hout per jaar, met een gemiddelde diamter van 25-35 cm? Dan is een horizontaal model uitermate geschikt. Bekijk hier al onze liggende kloofmachines

Staand / verticaal 

Een staande houtkloofmachine wordt ook wel een verticale houtkloofmachine genoemd. Bij een verticale kloofmachine wordt de stam op de werktafel van de machine gelegd. Met de 2handsbediening wordt het splijtmes naar onderen bewogen, die het hout in 2 delen zal splijten. Vervolgens wordt de stam een slag gedraaid en het proces herhaald. Dit tot de houtstam verwerkt is tot de gewenste dikte stukken hout. Bij deze klovers is een aparte werktafel niet nodig, omdat ze verticaal staan. De gebruiker kan er dus prettig staand mee werken.

De drukkracht van de staande modellen begint bij 6 ton en loopt door tot 25 ton en meer. Met een drukkracht van 6 ton of meer, zijn ze geschikt voor het kloven van houtstammen met een maximale diameter van 35 t/m 60 cm. De meest verkochte houtklover is de Klover 8 en heeft een drukkracht van 8 ton. Dit maakt hem geschikt voor het klovern van hout met een gemiddelde maximale diameter van 40 cm. Afhankelijk van de hardheid en moeilijkheid van het hout kunnen ook grotere diameters gekloofd worden. Indien een stam zeer hard is, ingedroogd en voorzien van noesten/zijtakken, dan is het logisch dat de maximale diameter kleiner is. Met andere woorden: de maximale diameter is een schatting en afhankelijk van de hardheid van de stam. Bekijk hier al onze staande kloofmachines

Handmatig

De liggende en staande modellen functioneren veelal middels een hydraulisch pomp die de drukkracht genereerd. Naast de aangedreven modellen bestaan er ook handmatige houtklovers. Deze worden veelal gebruikt voor het kloven van een paar m3 hout per jaar en/of het kloven van aanmaakhout. De handmatige klover werkt het beste bij relatief zacht hout. Voor harde houtsoorten, in combinatie met noesten en zijtakken, is deze minder geschikt. Hiervoor adviseren we het gebruik van een machine. Bekijk hier al onze handmatige houtklovers.

Kies de juiste houtkloofmachine

Als dé expert op het gebied van de kloofmachine, bieden wij een compleet assortiment kloofmachines. Om het maken van de juiste keuze te vereenvoudigen, hebben we een keuzehulp opgesteld. Als deze stappen gevolgd worden, kiest u altijd een geschikte kloofmachine. Wilt u toch graag persoonlijk advies van een van onze experts? Neem dan contact op.

Op basis van de diameters en hardheid van het hout, wordt de benodigde drukkracht bepaald. Om tot de juiste keuze te komen, kunnen onderstaande richtlijnen gevolgd worden.

Diameters tot 25 cm; minimaal 4 of 5 ton drukkracht.
Bekijk de kloofmachines t/m 5 ton.
(zie de modellen met een cijfer 4 of 5 in de productnaam)

Diameters tot 35 cm; minimaal 7 ton drukkracht.
Bekijk de kloofmachines t/m 7 ton 
(zie de modellen met een cijfer 6,5 of 7 in de productnaam)

Diameters groter dan 35cm; minimaal 8 ton drukkracht.
Bekijk de kloofmachines vanaf 8 ton

Hou er rekening mee dat bovenstaande een indicatie is. Afhankelijk van de hardheid en aanwezigheid van noesten/zijtakken, kunnen kleinere of grotere stammen gekloofd worden. Heeft u veel harde houtsoorten (eiken, beuken, etc.) en/of hout met noesten, dan is het raadzaam te kiezen voor een beetje overcapaciteit in drukkracht. Bij twijfel, neem gerust contact op.

Voorkom problemen en gebruik de juiste verlengkabel

Houtklovers hebben een relatief zware motor. Een 230 volt kliever heeft een motor met een wattage van 1500 - 3500 Watt. Het gebruik van een geschikte verlengkabel is dan ook erg belangrijk. Te lange en/of te dunne verlengkabels zorgen voor spanningsverlies en problemen aan de machine. Wij adviseren voor een 230 volt houtklover, een verlengkabel van maximaal 25 meter en een dikte van 3x2,5 mm. Tot 1500 Watt is een dikte van 3x1,5 mm ook te gebruiken. Voor 400 volt (krachtstroom) houtklovers wordt een kabel gebruikt met een 5 polige stekker, 16 ampère en maximaal 25 meter lang. Op de productpagina van de kloofmachines, staat bij aanbevolen producten de geschikte verlengkabels. Daarnaast hebben we ook een aparte pagina voor alle verlengkabels.

Onderhoud van een houtklover

Het te plegen onderhoud aan een (elektrische) houtklover valt reuze mee. Voor gebruik dienen alle verbindingen (slangen en schroeven) gecontroleerd te worden. Deze moeten goed vast zitten. Daarnaast dient de hydraulische olie na de eerste 50 werkuren ververst te worden en vervolgens na iedere 350 uur. Hou de machine schoon, vet de benodigde onderdelen in en zet de kloofmachine droog in opslag. In de handleiding staat exact hoe de houtkliever te gebruiken en te onderhouden. De benodigde hydraulische olie is bij ons verkrijgbaar. Van belang is de viscositeit (stroperigheid) van de olie. Voor houtkloofmachines is de benodigde hydraulische olie HLP 46.

Veiligheid

Alle kloofmachines die voldoen aan de Europese richtlijnen, zijn voorzien van een 2-handsbediening. Hierdoor blijven uw handen altijd uit de gevarenzone. Per 1 juli 2018 zijn nieuwe veiligheidsnormen van toepassing. Welke gevolgen dit heeft voor de houtkloofmachines is verder uitgewerkt op deze pagina: veiligheid houtkloversWij bieden uiteraard alleen machines aan, die voldoen aan de benodigde Europese richtlijnen en strengste testnormen (TÜV).

Kloofmachine kopen

Voor het bestellen van een kloofmachine bent u bij ons aan het juiste adres. Binnen ons ruime assortiment vind iedereen een geschikte houtkloofmachine; van het kloven van een paar houtstammen tot en met professioneel gebruik. Onze voordelen:

* Expertise: vragen? Wij helpen graag!
* Kwaliteit: kwalitatief goed machines voor particulieren en (semi)professionals.
* Snelle levering: binnen 1-2 werkdagen geleverd. 
* Lage prijzen: altijd een scherpe prijs.
* Ruim assortiment: voor ieder wat wils.
* Goede aftersales: ook na aankoop bieden wij service.
* Eigen servicemonteur; problemen worden snel opgelost.
* Veilig bestellen en betalen: onze webshops zijn optimaal beveiligd.
* 30 dagen bedenkttijd. 

Bekijk hier ons volledige assortiment.

Kloofmachine tweedehands

Over het algemeen verkopen wij alleen nieuwe machines. Soms hebben we een tweedehands machine in de aanbieding. Dit zijn demo-modellen of bijna nieuwe houtklovers die retour zijn komen. Het komt wel eens voor dat een klant, na ontvangst, toch liever een ander exemplaar wil ontvangen. Uiteraard zorgen wij hiervoor en verkopen we de oude machine als "bijna nieuw". Deze zijn dan ook slechts een paar keer gebruikt. Aan inruil doen we niet, omdat het heel lastig te bepalen is hoe intensief een klover gebruikt is. Doorverkoop is dan ook risicovol. Indien demo-modellen verkrijgbaar zijn, plaatsen we die altijd bij de betreffende categorie kloofmachines. 

Heeft u nog vragen? Dan horen wij dat graag!

Geen vragen en klaar om een kloofmachine te kopen; bekijk dan ons volledige assortiment houtkloofmachines.